Met de duin-, zand-, heuvel-, veen-, rivierklei- en zeekleilandschappen hebben we in Nederland een diverse collectie bodemtypes. Ieder type is uniek in samenstelling en eigenschappen, maar alle bodemtypes bevinden zich in de gevarenzone. Het is code rood voor de bodem, ons voedsel én dus ook voor onze gezondheid. Door niet duurzaam om te gaan met de bodem gaat de vitaliteit en kwaliteit snel achteruit. Het roer moet om. Tijdens de Soil Food Week kun je je onderdompelen in de wondere wereld onder onze voeten.
,,Boeren kunnen de dokters van de toekomst zijn”, aldus Martien Lankester. ,,Die kunnen de aarde weer gezond maken. Erg belangrijk met oog op de toekomst van onze (klein)kinderen.” Lankester, Emiel Elferink, Theo Mulder en Marlise Vroom vormen het kernteam van Soil Food Week. Naast hun reguliere werkzaamheden zijn ze druk met het organiseren van alle evenementen op 10 tot en met 13 oktober. De Soil Food Week start, heel toepasselijk, op De Dag van de Duurzaamheid. Vier dagen lang is Fryslân de ontmoetingsplek waar internationale bodemdeskundigen, boeren en consumenten elkaar kunnen inspireren en informeren. ,,Voeding en gezondheid gaan hand in hand. De bodem speelt daarbij een belangrijke rol. Niet alleen voor het voedsel dat er groeit, maar ook voor de biodiversiteit, de waterkwaliteit en het klimaat”, legt Vroom uit. ,,Bodem is de basis van ons bestaan.”
Van student tot expert: iedereen doet mee
De noodkreet van de bodem is gehoord. Diverse organisaties en ondernemers hebben zich aangesloten bij het evenement. Ingrid Zeegers, mede-initiatiefnemer en Programma Directeur bij Vereniging Circulair Friesland, is blij om te zien dat Soil Food Week vorm heeft gekregen. ,,Het is een prachtig initiatief waarbij duurzaam naar ons landbouw-, bodem- en voedselsysteem wordt gekeken. Dat brengt nieuwe inzichten, innovaties en samenwerkingen. Een aantal daarvan zullen tijdens Soil Food Week getoond worden.”
Zo zal er op 10 oktober een vijf meter hoog plastic Frisian Trojan Horse door de Leeuwarden grachten varen. Het gevaarte, gemaakt door studenten, vraagt aandacht voor de problemen rondom plasticverbruik. Op 11 oktober vindt het Syposium Symphony of Soils in Oosterwolde plaats. Hier zullen ervaringsdeskundigen en experts uitgebreid stilstaan bij de vitaliteit en verbetering van bodem met behulp van workshops, bodem-beleef-sessies en een speciaal gecomponeerde symfonie. Tijdens de internationale conferentie op 12 oktober presenteren wereldberoemde internationale sprekers uit de biologische landbouwsector de nieuwste technologie en toekomstvisies. ,,Een unieke gebeurtenis. Zelden zijn er zoveel prominenten uit de sector bij elkaar”, vertelt Lankester trots. Soil Food Week sluit af met Festival B over de bodem van je gezondheid. Een must voor iedereen die zich fitter, sterker en gezonder wil voelen. Stadsschouwburg De Lawei in Drachten staat de hele dag in het teken van bodem, boeren, blij, basis, bord, buik, bijen en biodiversiteit.
(Bio)logische keuze
Uiteindelijk hoopt de organisatie dat Soil Food Week meer bewustwording creëert. ,,Wees bewust van wat je eet. Eet meer groenten en fruit, maar eet vooral ook vers”, raadt Vroom aan. Dat vraagt wellicht om wat aanpassingen in ons koopgedrag, maar dat hoeft niet heel lastig te zijn. ,,Mensen denken vaak dat gezond eten duur is, maar op de plaatselijke markt koop je de mooiste producten van het seizoen tegen een lage prijs. Ook biologisch. En er zit zoveel meer smaak aan. Het is hartstikke lekker.” Zo kan iedereen een steentje bijdragen en meehelpen het roer om te gooien. Een toekomst met een gezonde bodem, smaakvol eten, een beter klimaat en een duurzaam voedselsysteem. Tijd om afscheid te nemen van code rood.
Tekst: Yael Water / Foto’s: Marijn Bruinen